תפריט נגישות

אודות המוזיאון

מוזיאון גבעתי, המצוי ב'מצודת יואב' - היא משטרת 'עירק סואידן' - מהווה מרכז מורשת לחטיבת גבעתי וגם ציון היסטורי לבניין המצודה, שהיתה 'המפלצת על הגבעה' בגזרת הדרום במלחמת העצמאות.

המוזיאון נועד להציג את שיתוף הפעולה בין צה"ל להגנה המרחבית. במוזיאון ישנן שתי תערוכות מקיפות - גבעתי בתש"ח; גבעתי החדשה. כמו כן יש שקופיות מתקופות שונות; סרטי וידיאו; חדר זיכרון וקיר שמות חללי החטיבה; מחשב החללים - לרבות תמונות והדפסה; חדר הנשק הישראלי והמצרי; תצוגת רכב קרב מצרי וישראלי; מגדל תצפית לסביבה; אמפיתיאטרון לכנסים ולמסדרים. במקום ספרייה ומרכז הדרכה. ניתנות הצעות למסלולי טיול לאתרי גבעתי בסביבה. מתקיימים מפגשים בין חיילי גבעתי של היום למפקדי גבעתי בעבר.

במקום אגף דיגיטלי חוויתי מחודש לחטיבת גבעתי הסדירה, המציג באמצעים אינטראקטיביים את מסלול ההכשרה והאימונים שעוברים המתגייסים לחטיבה כיום, וכן סיפורי מורשת קרב על "גבעתי" המתחדשת.

ביקור חובה לכל המעוניין ללמוד ולחוות פרק מרכזי בהיסטוריה של תקומת עם ישראל בארצו.

זמני פעילות

ימים א'-ה', 15.00-09.00
יום שישי לקבוצות בתיאום מראש, 
יום שבת סגור
טלפון: 08-6611315
פקס: 08-6611316

רקע היסטורי

במסגרת חיפושיהם אחר דרכי הגנה וכדי למנוע חיכוכים וסכסוכים בין האוכלוסיה היהודית והערבית, הקימו הבריטים, החל משנת 1936, שורה של מצודות משטרה. מצודות אלה נושאות את שם המתכנן הבריטי צ'רלס טיגארט, שהובא לשם כך לארץ ישראל.

בראשית שנת 1940 נבנתה המשטרה על ציר מג'דל אשקלון - קרית גת (עירק אל מנשיה) ומזרחה, לכיוון בית גוברין וירושלים והמבנה, שבבנייתו השתתפו גם חברי קיבוץ נגבה, הפך לנכס אסטרטגי מבוצר. עם תום המנדט הבריטי מסרו האנגלים את המצודה לידי הערבים, למרות מחאות חברי קיבוץ נגבה, והמשטרה קיבלה את השם משטרת עירק-סואידן, על שם כפר ערבי ששכן בסמוך. ואכן, ההפגזות על הקיבוץ לא איחרו לבוא, ושמה של המצודה הפך להיות: 'המפלצת על הגבעה'.

באמצע חודש מאי 1948, עם הכרזת המדינה, הציבו בה המצרים יחידה סודנית מובחרת וחמושה היטב. חטיבת גבעתי הגיבה בשלוש התקפות בזו אחר זו באותו חודש, אך כולן נכשלו. ב- 10 ביוני וב- 8ביולי נערכו שתי התקפות ע"י חטיבת הנגב, אולם המצודה לא נכבשה. ב- 19 באוקטובר, במסגרת מבצע 'יואב' לכיבוש משלט הצומת, התבצעה התקפה שישית על המצודה, ע"י חטיבת גבעתי, אך גם זו נהדפה ע"י המצרים. התקפה נוספת, השביעית, ב- 21 באוקטובר, הצליחה לפרוץ את כל הגדרות ולפוצץ מכונית עמוסת חומר נפץ ליד קיר המצודה, אך המצודה נותרה בידי המצרים. ההתקפה השמינית והאחרונה בוצעה על ידי החטיבה המשוריינת מספר 8 בפיקודו של האלוף יצחק שדה.

ב- 9.11.1948, לאור היום, בעזרת כוחות רבים, נכבשה המצודה. שם המצודה הוחלף ל'מצודת יואב', על שם יצחק דובנו, שכינויו ב'הגנה' היה 'יואב' - מפקד נגבה שנפל בקרב. המשטרה (עירק סואידן) היא היום בית חטיבת גבעתי לדורותיה. חטיבת גבעתי היתה אחת מ- 6 חטיבות השדה הראשונות שהקים צה"ל במלחמת העצמאות.

החטיבה השתתפה בקרבות ובמבצעים רבים בגבורה וספגה אבידות רבות. בין המבצעים היו 'נחשון', 'חמץ', 'מכבי', 'כיתור', 'ברק', 'אנ-פאר', 'מוות לפולש' ו'יואב', שפרץ את הדרך לנגב. לאחר מלחמת העצמאות התארגנה החטיבה מחדש, ככל חטיבות צה"ל, עברה שינויים, פורקה ב- 1956 הוקמה מחדש ב- 1983 והיא פועלת בצה"ל עד היום.

מפת הגעה


בניית אתרים: לוגו חברת תבונה